Festklädd med loppisbudget

Förra sommaren gifte sig min sambos kusin, och jag behövde en stilig festklänning som lämpade sig också för sommarvärme. Som vanligt när jag shoppar så strävade jag efter att inte köpa nyproducerat, så det blev flera svängar till olika loppisar för att söka efter något passligt. Resultatet? Klänningen på bilden för 2€ på UFF:s jämna pengar-dagar och halsbandet för 2,5€ via ett facebookloppis. Inte så dåligt för en festutstyrsel, eller hur? För transparensens skull kan jag ju tillägga att jag måste köpa en ny, axelbandslös BH för att kunna ha klänningen, men det är ju å andra sidan ett basplagg som är bra att ha hur som helst. Skorna och koftan hade jag redan i garderoben.

Hur gör man då för att hitta bra festkläder på loppis?

Mitt första råd är kanske att inte vara allt för specifik med vad det är man söker efter. Så klart kan man sikta in sig på en viss färg eller stil, men oftast får man bäst resultat på loppis om man kollar in produktkategorin (t.ex. klänningar) som helhet och sen funderar på om något som finns kunde fungera för det man har tänkt sig. Om man ändå har en väldigt specifik vision som man inte vill släppa så kan man ju alltid skriva en köp-annons på något facebookloppis (läs mera om dem här) och se om någon har nåt i stil med det man tänkt sig. Till exempel ”Köpes knälång marinblå eller svart festklänning i storlek M/38, bjud vad ni har med foto och pris!”. Har man tur kan man hitta riktiga pärlor på det sättet också. Det var på det sättet jag hittade halsbandet på bilden efter att jag visste hurudan klänning jag skulle ha.

Mitt andra råd är att ha tid och tålamod. Bröllopsinbjudningar kommer ju oftast i god tid, och redan då kan man ju börja fundera på vad man behöver. När jag sökte efter klänningen på bilden tog jag för vana att alltid titta på klänningarna först då jag gick på loppis, och prova alla dem som föll mig i smaken och var i min storlek. Det blev ganska många snabba loppisrundor utan klännisgsfynd (och en Laura Ashley-klänning från 90-talet som kom med av bara farten), men eftersom jag hade gott om tid så tog jag ingen stress av det. Jag antar att man får se det lite som en process.

En tredje sak som man kan fundera på är vilken typ av loppis man vill gå till. Personligen tycker jag att det är lättare att söka efter en specifik sak (t.ex. en klänning) på loppisar där kläderna är indelade enligt typ istället för de karakteristiska klädställningarna på självbetjäningsloppis. Därför går jag gärna till till exempel Fida eller Emmaus och söker festkläder, eftersom man snabbt kan kolla på alla kläderna i den kategorin och sen vara klar. Om man svänger på steken så kan man ju kanske hitta lite finare festkläder på olika självbetjäningsloppis, men då kan det vara väldigt tidskrävande att gå igenom alla de olika försäljarnas ställningar för att få en överblick av vad det finns.

Så, här var min lilla guide för att hitta festkläder på loppis. Nu är det bara att hoppas att coronan hålls i schack, så att vi så småningom får börja gå på fester igen. Men å andra sidan så är det säkert många bröllop som blivit uppskjutna till nästa år, så för att se det hela positivt så har man i alla fall tid att söka den perfekta loppisklänningen till dem just nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: