Fynda på Facebook: loppis på sociala medier

En sorts second hand-shopping som har blivit allt mer populär de senaste åren är att fynda via Facebook. Det känns nästan som att Facebook till viss del har ersatt baklucke- och garageloppis, och att folk istället hellre säljer sina saker via social media. På Facebook finns det två alternativ om man vill second hand-shoppa: Facebooks egna säljplattform Marketplace, som är tillgänglig för alla användare, eller grupper avsedda för den här typen av aktivitet. Grupperna är ofta specificerade antingen för ett visst område eller en viss typ av produkt (t.ex. Marimekko, Muminmuggar eller heminredning). Att bli medlem i en grupp kräver egentligen ingenting annat än en medlemsansökan, men grupperna kan också ha väldigt specifika regler kring hur försäljningen gå till som det lönar sig att bekanta sig med. Som en bonus så brukar folk också annonsera om fysiska loppis i de olika lokala grupperna.

Några grupper som jag gillar är till exempel:

En screenshot från Marketplace på Facebook.

Själv har jag fyndat en hel del via Facebook, bl.a. kläder, muminskålar och en pall som vi har i vardagsrummet. Jag föredrar nästan att sätta ut köpes-inlägg då det är något jag behöver, så får folk erbjuda vad de har. Då slipper man sitta och skrolla för att hitta något passligt. Och tänk vad mycket lättare det är när man får bilder och pris som kommentarer istället för att måsta åka omkring till olika loppisar och leta? På det här sättet hittade jag till exempel min nuvarande plånbok och pallen i vardagsrummet. Jag har också både sålt och gett bort diverse obehövliga saker via facebook, och min upplevelse är att man kan bli av med nästan vad som helst så länge priset är rätt. För min del har det alltid varit frågan om att inte behöva slänga saker i roskis snarare än att bli rik, men visst kan man tjäna en slant också.

Jag skulle säga att det är lätt att både sälja och köpa på Facebook, men här är ändå några saker jag tycker att det är bra att tänka på:

  • Särskilt i grupper säljs de bästa fynden ganska snabbt, så om man ser något bra gäller det att vara snabb i vändningarna. I många grupper kan man göra en reservation först om det är något man behöver kolla (t.ex. mäta för att se om en möbel passar), men kolla vad gruppens regler säger.
  • Fundera på hur du är villig att betala eller vill ha betalt. Appen MobilePay används av många och kan vara behändig att ha för att föra över små summor. Ta med jämna pengar om du betalar i cash.
  • De flesta som säljer på facebook är ju ärliga typer, men ibland finns det ju några ruttna ägg också. Renodlade bedragare stöter man på väldigt sällan, men man kan ju minimera den risken genom att i mån av möjlighet till exempel betala först när man har sett varan. Om man stöter på någon skummis i grupper är det viktigt att berätta om detta för gruppens adnimistratörer, eftersom de ofta är ganska snabba med att slänga ut såna typer ur gruppen.
  • Om det blir krångel så relaterar det ofta till när folk har möjlighet att hämta varorna. Om du säljer något lönar det sig att vara noggrann med villkoren för varifrån och inom vilken tidsram varan ska hämtas.

Vilket är det bästa fyndet du har gjort på facebookloppis?

En tanke på “Fynda på Facebook: loppis på sociala medier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: